چطور اعتماد به نفس خود را بالا نگه داریم. اعتماد به نفس یکی از مهمترین عوامل موفقیت است. این عامل در کنار بهکارگیری مهارتها و تلاش برای موفقیت، شما را به رؤیاهایتان میرساند. چه بسیار افرادی که با وجود مهارتهای گوناگون، فقط بهخاطر اینکه اعتماد به نفس کافی نداشتهاند، از مسیر موفقیت جا ماندهاند. اما چطور میتوان اعتماد به نفس را تقویت کرد؟
چطور اعتماد به نفس خود را بالا نگه داریم؟
به گفتهی هنری فورد:
«چه فکر کنید میتوانید و چه فکر کنید نمیتوانید، در هردو صورت حق با شماست.»
همگی ما همیشه و بهخصوص در موقعیتهای حساس و لحظات مهمی که عملکردمان تأثیر زیادی بر شکست و پیروزی آیندهمان دارد، دوست داریم اعتماد به نفس داشته باشیم. اما برای داشتن اعتماد به نفس در لحظات حیاتی زندگی، ابتدا باید طبیعت و ماهیت اعتماد به نفس را بشناسیم.
چطور اعتماد به نفس خود را بالا نگه داریم؟
اعتماد به نفس همچون دوچرخهسواری یا تایپ کردن، یک مهارت نیست. مهارت چیزی است که یکبار یادش میگیرید و تا آخر عمر از آن استفاده میکنید. اعتماد به نفس نوعی هیجان و احساس است، به همین دلیل در شرایط مختلف دچار نوسان میشود و حتی ممکن است زمانی که بهشدت نیازمند آن هستید، کاملا از بین برود.
۱. ارزیابی و مدیریتِ تجربههای موفق

اعتماد به نفس یعنی تواناییهای خود را بشناسید، قدرشان را بدانید و در مواقع چالشبرانگیزِ زندگی، بتوانید از آنها استفاده کنید. برای شروع، مواردی را که در آنها به موفقیت رسیدهاید شناسایی کنید، آنها را جایی یادداشت کنید و ساده از کنارشان نگذرید. موفقیت خود را مدیون زحمات خود بدانید نه دیگران یا رویدادهای تصادفی و شانس. وقتی شما برای رسیدن به هدف، سخت تلاش میکنید و خودتان را بهاندازهی کافی برای روبهرو شدن با مشکلات آماده میکنید، موفقیت و خوششانسی هم بهدنبال آن خواهد آمد.
۲. توسعهی خودارزیابیهای مثبت

این مرحله از افزایش اعتماد به نفس، با توجه کردن به افکار و اندیشهها آغاز میشود. البته این کار بسیار سخت است. افکار، درست مثل یک قطارِ در حال حرکت، پشت سر هم از ذهن ما میگذرند و متوقف کردن و سروسامان دادن آنها دشوار است. اینجاست که «نظم شناختی» بهکار میآید. همینطور که به حدیث نفس خود گوش میدهیم، بسیار ضروری است که بتوانیم کلمات، عبارات، مانتراها و سایر افکار مثبت و سودمند را تشخیص بدهیم و آنها را از افکار مخرب و آسیبرسان جدا کنیم.
زمانی که افکار منفی و مخرب را شناسایی کردید، باید آنها را در ذهن خود نگه دارید و بازبینیشان کنید. مثلا تصور کنید که باید با رئیس خود روبهرو شوید و دربارهی مسئلهای که در آن با هم تفاهم ندارید، بحث کنید.
۳. شناسایی الگوهای مثبت

بهترین راه برای اینکه الگوهای مثبت را در اطراف خود شناسایی کنید، این است که دربارهی افرادی که رفتارهای مثبتی دارند، فکر کنید. این افراد ویژگیهای خاصی مانند مسئولیت پذیری دارند، قابل اعتماد و قابل اطمینان هستند، شخصیت قوی و محکمی دارند و دوست دارند به دیگران کمک کنند.
اگر در زندگی خود، چنین افرادی را شناسایی کردید، روابطتان را با آنها گسترش بدهید. با افرادی که تحسینشان میکنید و کسانی که به مجموعهای از اصول خاص مد نظر شما پایبند هستند، ارتباط برقرار کنید حتی اگر این ارتباط بسیار محدود در حد یک مکالمهی ساده در کافیشاپ یا گفتوگو از طریق ایمیل باشد.
درنهایت، باید برای پذیرش تغییرات، آغوشی باز داشته باشید. اگر الگوهایمان ما را به چالش بکشند، فرصت خوبی در اختیار ما قرار گرفته است. باید برای توسعه فردی خود به زحمت بیفتیم. فراموش نکنید که تغییر کردن، حتی به میزان اندک، کار دشواری است ولی اگر بر توسعهی اعتماد به نفس خود تمرکز کنید، سادهتر میشود.
۴. مبارزه با احساسات مخرب

برای مبارزه با «نگرانی» که یکی دیگر از عوامل تخریبکنندهی اعتماد به نفس است و غالبا به شکل استرس خود را نشان میدهد، باید تشخیص بدهید که احساس نگرانی شما چه زمانی واقعی و چه زمانی ساختگی است. مغز ما با وجود همهی تواناییهای خارقالعادهای که دارد، گاهی نگرانی واقعی و ساختگی را بهراحتی از هم تشخیص نمیدهد. در این مواقع، تصورات شما از منطق فراتر میرود و دربارهی چیزهایی نگران میشوید که اصلا منطقی و عقلانی نیستند، در مییابید که بهخاطر مسائلی نگرانید که هنوز اتفاق نیفتادهاند یا احتمال وقوع آنها بسیار کم است یا حتی قابل کنترل نیستند.
پیشنهاد می کنیم به این فایل صوتی از آقای دارنده با عنوان «قدر زمان رو بدون» گوش دهید. اینجا کلیک کنید.

یکی دیگر از احساسات مخربی که اعتماد به نفس شما را از بین میبرد، تزلزل و احساس ناامنی است. برای مدیریت این احساس، راهکار دوم یعنی توسعهی خودارزیابیهای مثبت را در پیش بگیرید. زمانی که احساس ناامنی بر شما غلبه کرد، باید منتقد درونی خود را آرام کنید. باید این انتقادهای منفی را دور کنید و در عوض، شایستگیهای خود را ستایش کنید. بهجای اینکه خود را محکوم کنید، تلاشهایتان را به خاطر بیاورید؛ همهی سختیهایی که در مسیر موفقیت با آنها مواجه شدهاید و از میدان مبارزه با آنها، سربلند بیرون آمدهاید. به خودتان بگویید که میتوانم این کار را انجام بدهم. گاهی اوقات، همین یادآوری کافی است تا دوباره اعتماد به نفس خود را بازیابید و به میدان مبارزه برگردید.
منبع: وبسایت چطور